Bij Milcraft maken we dagelijks een backup van uw website en mail. Maar u heeft uiteraard meer bestanden op andere apparaten die u graag veilig stelt of laat stellen.

Als ZZP’er of MKB’er heeft u meestal 1 of meerdere laptops of workstations waarop gewerkt wordt. Meestal zijn deze computers nog voorzien van het oude type harde schijven zoals hieronder aangeven.

Seagate 500gb tot 6TB HDD

Seagate 500gb tot 6TB HDD

Deze schijven hebben bewegende onderdelen en zijn extra gevoelig voor defecten en dus uitval. Het nieuwe type harde schijven is SSD. Deze schijven gaan tot 10 jaar mee of meer dan 2 petabyte (2000 TB) aan schrijfacties zonder errors. Bij Milcraft gebruiken wij daarom voor hosting van website en mail SSD.

Maar naast dat schijven stuk kunnen gaan kan er natuurlijk meer mee gebeuren. Denk aan brand, diefstal, kop koffie over de laptop etc. Een goede backup is essentieel om snel weer aan het werk te kunnen.

Cloud

Bekende clouddiensten zijn Dropbox en Onedrive van Microsoft. De instappakketten van dergelijke diensten zijn meestal gratis en voor 10 tot 15 euro per maand heeft u al een clouddienst met tot 1TB (1000GB) aan opslag. U kunt alle belangrijke files of zelf hele backups van computers hier opslaan. Bij complete backups opslaan is een behoorlijk internetlijn aan te bevelen.
Of u een clouddienst als Dropbox veilig genoeg vindt hangt af van uw eigen interpretatie van veilig. Iedereen met toegang tot uw apparaten kan bijvoorbeeld bij de bestanden. Zelf voorafgaand aan het uploaden/synchroniseren de bestanden versleutelen d.m.v. encryptie zou dan wellicht een oplossing kunnen zijn.
Bij Dropbox Pro is het mogelijk om, naast apparaten op afstand (bij diefstal) te ontkoppelem, bestanden op afstand te wissen.

NAS

Een andere optie is een NAS. Een NAS betekent Network Attached Storage en is een opslagmedium. Het apparaat heeft meestal 2 of 4 schijven die in RAID staan.
RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. RAID-0 staat bijvoorbeeld de opstelling van 2 schijven voor extra snelheid terwijl met RAID-1 2 schijven gespiegeld zijn en er zo extra veiligheid m.b.t. de opgeslagen dat is.
Een NAS werkt meestal via het interne netwerk, maar u kunt ook bestanden buiten uw netwerk of via wifi veilig stellen. Meestal heeft een NAS zelf een programma om backups van uw apparaten te maken, maar anders kunt u bijvoorbeeld Acronis gebruiken. Een dergelijk programma maakt van uw hele harde schijf een backup en slaat deze als 1 bestand op. Even een bestand uit de backup halen is lastiger dan als u alle bestanden los opslaat.
Het voordeel van een exacte kopie (image) is dat als uw harde schijf van uw laptop of pc crasht u snel weer aan het werk kan. U koopt dan een harde schijf, zet de kopie terug en u kunt verder waar u ten tijde van het maken van de kopie gebleven was. Dat laatste zorgt er ook voor dat zeer regelmatig een backup maken aan te raden is.
Bij Acronis is ook in te stellen om alle aanpassingen direct weg te schrijven naar de backup. Het voordeel is dat u geen werk kwijt bent, het nadeel hiervan is dat eventuele fouten ook gekopieerd worden.

Externe HDD

De externe harde schijf (HDD) dis een opslag medium die aangesloten wordt via USB. Momenteel is USB 3.0 het snelst (m.u.v. Apple Lightning dat +/- 2x zo snel is). USB 3.0 zorgt voor een snelle overdracht van bestanden en kan hierdoor stukken minder lang duren. Een externe harde schijf is eigenlijk een gewone harde schijf uit een computer, maar dan in een behuizing.
Net als gewone schijven zijn externe harde schijven momenteel verkrijgbaar in 500GB tot 6TB.

Beste NAS 2015 volgens Tweakers : de Synology DiskStation DS415+

Beste NAS 2015 volgens Tweakers : de Synology DiskStation DS415+

Zeker in het geval van brand of diefstal is een NAS of HDD niet de ideale oplossing als het apparaat in hetzelfde gebouw staat als het bronapparaat. Bij brand of diefstal is de kans groot dat beiden het niet overleven. Een combinatie van verschillende backups zal vaak de beste oplossing zijn.
Voor ieder bedrijf of persoon moet bekeken worden welk type of types backup verstandig is. Maar één ding is zeker; een backup is altijd nodig!

Benieuwd wat voor uw werksituatie een goede oplossing is? Mail of bel 0172-897789 voor een vrijblijvend gesprek.