Kinderen wil je niet alles van internet laten zien. Ziggo biedt met de Ziggo Mediabox Next veel mogelijkheden om zenders te blokkeren met wachtwoord en een leeftijd in te stellen. Helaas is het niet mogelijk om apps te blokkeren, zoals de YouTube app. Deze app is ook niet te verwijderen of achter een wachtwoord te zetten. Hetzelfde met de CNN-app. Je kunt bij Ziggo wél de zender CNN blokkeren, maar niet de app…
Daarbij is het ook niet mogelijk om in de Ziggo Connectbox (de Ziggo modem) nameservers aan te passen of websites en ip’s te blokkeren. Hiermee had je dan ook websites en apps kunnen blokkeren. Erg jammer dus.

Een internet verbinding via een andere provider die deze mogelijkheden wel bieden en deze aansluiten op de Mediabox Next  dan maar?
Helaas! Zonder ZIGGO internet werken diensten als Ziggo on Demand en TV Gemist op je Mediabox Next-box niet.
De Connectbox heeft namelijk geen smartcard meer en Ziggo kijkt naar je ziggo internetverbinding om te bepalen welke diensten je wel of niet mag gebruiken. Zonder ZIGGO internet werkt je Mediabox Next “gewoon” niet.

Hoe kunnen we toch bepaalde apps op de Mediabox Next en websites in het algemeen blokkeren bij Ziggo?

Het was even zoeken, want standaard staat er gewoon heel veel uit bij Ziggo aan mogelijkheden. Daarnaast zijn er nog tal van andere beperkingen door Ziggo. Telkens als iets de oplossing leek, was er weer een reden dat het niet werkte. Ook de Ziggo Helpdesk kon hier geen oplossing voor bieden.
Maar goed, het onderstaande werkt top. Even in het kort: We kunnen op OpenDNS.com een gratis account aanmaken en zelf bepalen wat we toestaan aan websites. De Connectbox kan in bridge modus gezet worden en door hier dan een extra router aan te hangen, kunnen we de nameservers wijzigen naar de nameservers van OpenDNS. Elk apparaat dat we vervolgens op deze nieuwe router aansluiten (bekabeld en via WiFi) hebben de afgeschermde versie van internet.
Deze oplossing zorgt ervoor dat ALLE apparaten op dit netwerk websites te zien krijgen die toegestaan zijn door degene die dit instelt. Je hoeft dus niet meer op iedere telefoon of laptop zelf meer iets aan te passen.

Hoe krijgen we dit voor elkaar?

De Connectbox

 1. De Ziggo Connectbox kan door Ziggo (zelf kan dit helaas niet meer) in bridge mode gezet worden. De box zal herstarten en vanaf dat moment staat deze in bridge mode. De box is nu slechts nog een doorgeefluik.

De nieuwe nameservers

 1. Nameservers zijn eigenlijk een telefoonboek met op welk ip er wat te vinden is. Er zijn tig nameserverdiensten. Bijvoorbeeld Ziggo heeft zijn eigen nameservers. Hier staat bijvoorbeeld dat milcraft.nl te vinden is op ip 149.210.150.10. Als we dit ip zouden aanpassen in deze DNS server dan laadt milcraft.nl niet meer. Zo gaan we dus ook websites blokkeren. Via de dienst OpenDNS.
 2. Maak een gratis account op OpenDNS.
 3. Na verifiëren en inloggen zie je onderstaande scherm. Druk bij 1. op Home, vervolgens bij 2. op “add/manage network”. Hier kan het account ingesteld worden. Dit gaat op basis van het ip waarmee de website OpenDNS.com bezocht wordt. Bij 3. staan de twee ip’s van de name servers. Deze hebben we later nodig.
  Hou er rekening mee dat het ip dat vanuit Ziggo wordt meegegeven niet vast is bij consumenten. Deze kan dus wisselen na verloop van tijd. Dit is eenvoudig aan te passen bij OpenDNS.

De nieuwe/2de  router

 1. Koop een standaard extra router met WiFi mogelijkheid. Laat je bij de winkel adviseren welke router het best bij je past. Voor de actie op deze pagina is een vrij basic router prima. Vereisten zijn de mogelijkheid op DNS aan te passen en de mogelijkheid voor WiFi. Dit kost rond de 30 tot 50 euro voor een basis router met deze functies.
 2. Sluit deze nieuwe routermet UTP-kabel aan op de Connectbox op poort 1. Bij de nieuwe router gaat deze UTP-kabel in de ingang waar normaal gesproken de internetkabel in gaat.
 3. Log in op de router via de browser (Google Chrome of ander) door het ip van de browser in te geven. Dit is te vinden in de handleiding van de router.
 4. Verander eventueel de naam van het WiFi netwerk en/of wachtwoord. Hou er rekening mee dat de interface van de router na een aanpassing niet meer bereikbaar is via het huidige WiFi-netwerk. Het netwerk is nu actief onder de nieuwe naam en/of wachtwoord.
 5. Je zou nu bekabeld vanaf de nieuwe router en via het WiFi netwerk internet moeten hebben en websites moeten kunnen bezoeken.Vergeet niet (indien van toepassing) het tweede, oude WIFi-netwerk te “vergeten” op de aparaten. Anders kan er nog steeds eenvoduig verbinding worden gemaakt met dit netwerk.
 6. Nu gaan we de nameservers op deze router aanpassen naar die van OpenDNS.
 7. Log opnieuw in bij de nieuwe router en ga naar de DHCP instellingen. Dit verschilt per browser, maar komt meestal overeen.
 8. Vul hier bij Primary en Secundairy de ip’s van OpenDNS in. Deze staan standaard onderaan de website van OpenDNS (zie bovenstaande afbeelding 3.).
 9. Het kan even duren voordat alles, ook bij OpenDNS, verwerkt is.
 10. Herstart alle apparatuur even.

Aparatuur aansluiten

 1. Alle aparatuur die je bekabeld aansluit (laptop, tv-box van Ziggo, Playstation) op deze tweede router in de uitgangspoorten krijgen internet via de OpenDNS nameservers. Dus alleen de websites en diensten die door jou toegestaan zijn. Ook de WiFi is afgeschermd van de websites die je ingesteld hebt. Alle telefoons, tablets en laptops die op dit netwerk worden aangesloten hebben de geblokkeerde websites.

Nadelen

 1. ALLE apparaten die gebruik maken van deze internetverbinding hebben geblokkeerde websites. Een alternatief is een tweede internetlijn die de standaard nameservers gebruikt, bijvoorbeeld bij Glasvezel van XS4all. Of voor bijvoorbeeld eigen telefoons of tablets 4G gebruiken. Het Ziggo modem heeft maar 1 poort beschikbaar in bridge modes dus het is niet per poort te regelen.
 2. Test alles goed uit. Je kunt bijvoorbeeld op categorie zaken uitsluiten, maar bivoorbeeld via Google Search of Google Afbeeldingen kunnen toch ongewenste foto’s te zien blijven. Eventueel kan Google zelf ook op de lijst gezet worden.
 3. Het blokken van content op basis van categorieën bij Open DNS is niet 100%. Check dus zelf of wel alle website die je verwacht dat geblokkeerd zijn ook werkelijk niet meer te bereiken zijn. Eventueel kun je ook een website blokkeren op basis van de domeinnaam.

Aanvulling of verbeteringen op het bovenstaande verhaal? Mail het ons!