WordPress is een open-source CMS-systeem. CMS staat voor Content Management Systeem en zorgt ervoor dat u uw teksten en foto’s makkelijk kan aanpassen op de website zonder programmeerkennis. Open source betekent dat de software kosteloos mag worden gebruikt. WordPress valt onder de GPL-licentie.
Het CMS-systeem is ontwikkeld door Matthew Mullenweg. Tegenwoordig is bij de ontwikkeling een hele gemeenschap betrokken.
WordPress maakt gebruik van PHP. Dit is een programmeertaal. Ook wordt er gebruik gemaakt van een database.

Door middel van templates is de opmaak van pagina’s te veranderen. Daarnaast kunnen d.m.v. plugins functies aan de website worden toegevoegd.