Templates zijn de layouts/sjablonen van een CMS.
CMS staat voor Content Management System en is het systeem achter uw website dat zorgt dat teksten en foto’s makkelijk aangepast kunnen worden.
Dit kan grotendeels worden gedaan zonder kennis van code als HTML en CSS.
Bekende CMS’en zijn WordPress, Joomla en Drupal. Maar ook webwinkelsystemen als Magento en PrestaShop werken met templates.
Een template zorgt ervoor dat ondanks dat een CMS aan de achterkant (het admin-gedeelte) hetzelfde is, de voorkant qua look en feel comleet anders is dan andere websites met het zelfde CMS.
Het verschil zit hem dus in de schil aan de voorkant, waar de bezoekers de website zien.
Wordpress biedt bij de installatie een standaard template. Deze template is met kennis van CSS en HTML aan te passen. Ook is er keuze uit meerdere basistemplates.

Het laten maken van een unieke template kan veel tijd en dus geld kosten. Daarnaast is het vaak geen goed idee met het oog op betrouwbaarheid en functionaliteit.
Milcraft kiest er dan ook voor om te werken met hoogwaardige templates, licenties ingekocht bij bekende webdesigners.
Deze webbedrijven doen niets dan templates maken. Bekende bedrijven zijn 8Theme, Theme Fusion en Themesuite.
De templates zijn in dit geval meestal non-exclusief. Dat wil zeggen dat mensen overal ter wereld deze dezelfde template “kopen”.
Ik zeg “kopen” omdat u niet de template zelf koopt, maar het recht om deze te gebruiken.
Dit is vergelijkbaar met het besturingssysteem op uw computer. Deze koopt u ook niet, maar u koopt het recht in de vorm van een licentie om deze te mogen gebruiken.

Is het erg dat iedereen deze template kan gebruiken?
Volmondig: NEE.
In de eerste plaats zijn de templates in hoge mate aan te passen. Werkelijk alles, van foto’s tot kleur en fonts, kan aangepast worden.
Daarnaast worden zelfs de bestverkochte templates nog geen 10.000 maal verkocht. Dat klinkt veel, maar met ruim 80 miljoen WordPress-websites is dat slechts 1 website op de 8000, inactieve en ongebruikte templates niet meegerekend. Er zijn templates als Avada met ruim 200.000 verkochte templates. Deze template is echter in zo’n hoge mate aan te passen dat het moeilijk kan zijn om te zien dat het dezelfde template is.
Een non-exclusieve template zorgt ervoor dat u voor rond de €60,- een layout heeft bomvol met features en plugins. En omdat honderden dan wel duizenden mensen deze template ook gebruiken worden eventuele bugs snel opgemerkt én verholpen en zullen de makers vaak naderhand nog allerlei functies toevoegen.
Eigenlijk betaalt men met z’n allen de bouwers. Door de lage kosten voor design is een non-exclusieve template een goede oplossing voor ZZP en MKB. Uw website ziet er voor een relatief laag bedrag bijzonder goed uit.

Kwaliteit

Zijn alle templates van goede kwaliteit? Zeker niet.
Net als bij alle producten heb je ook hier goede en slechte leveranciers en producten.
Let er bijvoorbeeld op hoe een template wordt beoordeeld door mensen die de betreffende template reeds gekocht hebben.
Kijk ook goed in de reacties op de verkooppagina hoe snel de maker reageert en een probleem verhelpt.
Probeer ook goed door de foto’s heen te kijken. Is de template zonder de gelikte foto’s nog steeds mooi en blijft hij mooi met eigen foto’s en tekst?

Functies

Het aanpassen van een template moet out of the box makkelijk en uitgebreid zijn. Zeker de gevorderde bouwer zal zich gaan irriteren aan een template met te weinig standaard mogelijkheden tot aanpassen. Denk hierbij aan mogelijkheden om menu’s vast te zetten, animaties uit en aan te zetten, kleuren aan te passen etc.
Ziet u op de demo-website van de betreffende template iets wat u graag anders ziet? Vraag dan aan de makers of dit standaard aan te passen is.

Plugins

Bij veel templates zitten standaard plugins. Plugins zijn software die zorgen voor extra functionaliteiten bij de website.
Denk hierbij aan een fotoslider of applicatie om makkelijk pagina’s te bouwen en aan te passen.
Ook bij de bijgevoegde plugins is veel verschil. Bij de ene template zitten geen plugins, bij de andere template zitten premium-plugins ter waarde van twee maal de aanschafprijs van de template. Vaak zitten er plugins bij zonder licentie of een bulklicentie.
Goed uitzoeken loont hier dus ook.

Daarnaast is er nog de compatibiliteit van de plugins. Bepaalde plugins kunnen storingen veroorzaken met de template.
Dit is voorafgaand moeilijk te voorspellen. Het is meestal een kwestie van testen.
Probeer daarom zo veel mogelijk met plugins te werken die de makers bij de template hebben gedaan of die volgens de makers compatibel zijn met de template.

Waar vind ik goede templates?

De beste plaats om een template te kopen is Themeforest. Dit is een marktplaats voor templates.
Deze website van Envato bevat duizenden templates die voorafgaand getest worden door het team van Envato.
Er zijn genoeg andere plaatsen op internet om template te kopen, maar bij Envato weet u dat de makers aan bepaalde kwaliteitseisen en procedures moeten voldoen.

Ziet u een mooie betaalde template maar heeft u geen zin om ervoor te betalen? Maak dan niet de fout om de template elders van internet te downloaden.
Vaak worden deze templates dan voorzien van code waardoor u website na installatie open staat voor spam en andere activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen.
Als u een gratis template wil dasn kunt u er het beste één downloaden bij WordPress zelf.
Deze zijn wel minder uitgebreid.

 

Het aankopen én de installatie van templates heeft meer haken en ogen.
Wij vertellen u hier graag meer over en kunnen dit voor u uit handen nemen.
Geïnteresseerd? Neem contact op via info@milcraft.nl, Facebook, Linkedin of 0172-897789.