Cache voor wordpress
Milcraft WordPress optimalisatie

De laadtijd en optimalisatie van milcraft.nl bij Pingdom

Laadtijd is voor Google één van de 200 punten waarnaar gekeken wordt als het gaat om hoe hoog een website vertoond wordt. Het is samen met zoektermen in de tekst, titel, headers, regelmatig nieuwe content, mobiele versie en SSL, één van de belangrijkere punten van deze 200.
Zéker een belangrijk punt om iets mee te doen dus en uw WordPress-website te optimaliseren!

Hoe de laadtijd van WordPress verbeteren?

Hosting
Een goede laadtijd begint al bij het uitkiezen van een juiste hostingpartij. Veel hostingpartijen zetten teveel websites op één server, hetgeen zorgt voor langere laadtijd.
Ook is er een verschil tussen het soort schijven waarop de website draait. Dit kan HHD (draaiende onderdelen, minder snel) zijn of SSD (geen draaiende onderdelen, snel). Een website die draait op SSD zal dus in beginsel al een stuk sneller draaien. Uiteraard bieden wij enkel SSD-hosting en zorgen voor een goede verdeling van websites over onze servers.

Cache / caching
Nu heeft WordPress net als andere CMS-systemen het nadeel (t.o.v. websites, die geen CMS hebben) dat de laadtijd gemiddeld hoger ligt.
Bij elk bezoek worden alle plugins aangesproken om de pagina te genereren.
Minder plugins gebruiken kan helpen, maar echt spectaculaire verbeteringen zullen dankzij caching (tijdelijk geheugen) ontstaan.
Bij cache betekent opslagplaats en biedt de mogelijkheid om dingen op te slaan die je vaak nodig hebt bij het laden van de pagina’s.

Soorten cache / caching

Pagecache
Bij WordPress wordt bij elk bezoek een nieuwe pagina gegenereerd uit de verschillende onderdelen. Steeds opnieuw.
Kort gezegd maak je met het gebruik van cache een statische pagina van WordPress-pagina’s. De eerste bezoeker na het aanzetten van de cache laadt de pagina en deze wordt dan toegevoegd aan de cache.
De tweede en verdere bezoekers zullen een snellere laadtijd hebben. Dit kan seconden schelen, tot 90% van de originele laadtijd.
Je kunt dit voor elkaar krijgen met een (veelal gratis) plugin als W3 Total Cache of Fastest Cache.

Browsercache
De browsercache zit in de browser van de bezoeker. Je hebt hier dan ook beperkt invloed. Toch kan d.m.v. Leverage Browser Cache een max-age worden meegestuurd zodat de browser weet hoelang bepaalde elementen bewaard moeten blijven in de cache.

Database caching
Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld veelgevraagde zoekvragen op de website vanuit de cache geladen kunnen worden. De uitkomst van zo’n vraag hoeven dan niet elke keer samengesteld te worden.

HTTP reverse proxy caching
Hier heb je als site-eigenaar meestal geen invloed, en wordt geregeld nog vóór de webserver. Voorbeeld van caching HTTP reverse proxy is Varnish.
Het ontvangt vragen (requests) van de clients en probeert deze te beantwoorden vanuit de cache.

Nog belangrijk om te weten

  • Laadtijd is belangrijk en prettig voor de bezoeker, maar uiteindelijk gaat het om de totaalbeleving. Een slider met mooie foto’s zorgt bijvoorbeeld voor een langere laadtijd, maar weglaten is zonde en komt de beleving meestal ten goede.
  • Als je meet, meet dan met een website als Google’s Pagespeed Insights of Pingdom of  en selecteer een locatie in Nederland of het dichtst in de buurt van Nederland. Een website in Amerika zal een hogere laadtijd tonen dan een website in Nederland. En meestal zullen je klanten in Nedeland zitten.
  • Bedenk dat een frontpage van uw WordPress-website vaak een stuk zwaarder is dan subpagina’s. Echter, Google zal ook deze pagina’s meewegen.
  • Als cache aangezet is, moet een pagina eerst een keer laden voordat de cache werkt. Hou hier rekening mee met meten.
  • Zorg ervoor dat bepaalde pagina’s bij webwinkels en andere complexe systemen uitgesloten zijn van cache. De inhoud van een betaalpagina moet natuurlijk niet vanuit de cache geladen worden.
  • Test goed hoe de website werkt na het aanzetten. Soms worden veranderingen niet goed weergegeven en dan moet de cache vaak even leeggegooid worden of anders worden ingesteld. Zeker als er meerdere cache-methoden gebruikt worden is het zaak om goed te testen of de website nog zo werkt zoals bedoeld.
  • Vertel medebeheerders en andere mensen die content aanpassen dat er een cacheplugin draait op de website.

Al met al is caching iets wat zeer waardevol is voor elke WordPress-website. Mocht u vragen hebben over cache of cache op uw website willen, mail of bel ons dan op 0172-897789