Bij het maken van een WordPress-website komt u al snel voor de keuze te staan welke template / layout te gebruiken. Er zijn vele duizenden templates te vinden op internet en dat kan de keuze lastig maken. Hieronder een aantal tips voor het maken van deze belangrijke keuze.

Betaald of gratis

Naast dat WordPress gratis te gebruiken is, zijn veel templates gratis te gebruiken. Het verschil tussen betaalde en gratis templates kan erg groot zijn. Een betaalde template kost meestal tussen de 20 en 70 euro en biedt de look en feel van een uniek ontworpen website zonder de hoge kosten hiervan. De templates zijn meestal volledig in uw huisstijl in te richten.

Een paar zaken om aan te denken bij de keuze tussen betaald en gratis:

 • themeforest

  Themeforest biedt premium templates voor een schappelijke prijs

  Download alleen uit betrouwbare bron. De beste bron voor gratis templates is www.wordpress.org/themes.
  Betaalde templates zijn hier ook te vinden, maar als u een betaalde template wilt gebruiken dan is Themeforest.net aan te raden.
  Soms zijn betaalde templates te vinden op downloadsites. Het gebruik hiervan is sterk af te raden. Hier wordt vaak malware in verpakt, zodat een website snel gehackt zal worden.

 • Gebruik enkel templates die goed onderhouden worden door de makers. Dit is te zien in de beoordelingen of reacties bij de betreffende template. Hier is ook te zien hoe men omgaat met problemen en hoe (en of) dit netjes opgelost wordt.
 • Bedenk goed dat zowel bij een gratis als bij een betaalde template de template eigendom blijft van de makers. Dit klinkt vervelender dan het is. Het enige noemenswaardige nadeel hiervan is dat u de website niet mag verkopen alsof u de template zelf gemaakt heeft, of de template verkopen als uw creatie.
 • Bij een betaalde template mag je als licentienemer meer verwachten. Zowel qua functionaliteiten als kwaliteit. Bij bronnen als Themeforest geldt vaak; niet goed, geld terug.

Functionaliteiten

Bij betaalde templates zitten vaak standaard meer functionaliteiten.

 • Een goede template maakt gebruik van een goed framework.
  Een framework is goed geschreven basis-code en biedt de maker hiermee een goede basis voor de template voor. De hoeveelheid functionaliteiten verschilt enorm per framework.
  Voorbeelden van dergelijke frameworks zijn Redux Framework en Options Framework. Enkele grote templatebouwers hebben zelfs hun eigen framework, zoals Fusion Core van de Avada-template. Een eigen framework is echter een uitzondering en hoeft niet per definitie een pré te zijn.
 • Functionaliteiten die niet geboden worden door het framework kunnen verkregen worden door het gebruik van plugins.
  Een plugin is een stuk(je) software die een bepaalde functionaliteit aan een website geeft. Functionaliteiten die standaard bij een template zitten zijn meestal niet complex. Denk aan de mogelijkheid om kleuren aan te passen, een Analytics-code toe te voegen of een veld om Custom CSS in te voeren.
  Templates die wel voorzien zijn van complexe functies als een reserveringssysteem of verkoopsysteem maken meestal gebruik van een plugin als Bookly, WooCommerce of andere bekende plugin.
  Het is verstandig om vooraf goed te bekijken waar de website voor gebruikt wordt en of de template deze functionaliteiten standaard biedt. Is dit niet het geval dan kunt u op zoek gaan naar een goede plugin met deze mogelijkheden. Ook bij plugins is het belangrijk om te kijken naar kwaliteit en ondersteuning van de makers. Download ook plugins ook enkel uit betrouwbare bronnen. Probeer er altijd vooraf zeker van te zijn dat er geen conflicten bekend zijn tussen de plugin en gebruikte template.
 • Veel templates bieden “gratis” betaalde plugins als Revolution Slider en Visual Composer. Dit scheelt aanzienlijk aangezien zulke plugins makkelijk 20 tot 40 euro per stuk kunnen kosten. Deze licentie wijkt echter wel af van de gebruikelijke licentie en is aan de bouwer van de template afgegeven.
  Dit betekent dat de maker van de template eventuele nieuwe versies zal moeten verstrekken. Zo bieden Revolution Slider en Visual Composer behoorlijk frequent updates. Dit kan een probleem worden als de maker de template niet goed onderhoud en de nieuwste versies niet snel genoeg verstrekt. Dit kan echter snel verholpen worden door een reguliere licentie aan te schaffen van de betreffende plugin.

Definitieve keuze

Bij het maken van de definitieve keuze geldt: kies altijd de template waar u zich het beste bij voelt. Bekijk of er problemen te verwachten zijn, en hoe deze dan het beste te tackelen zijn.

Mocht u hulp nodig hebben bij het vinden van een goede template? Of wilt u de bouw liever uit handen geven? Wij staan u graag en vrijblijvend te woord. U kunt ons bereiken via info@milcraft.nl of 0172-897789.