Bij een WooCommerce webwinkel is het net als bij andere webwinkel CMS-systemen het beste om afbeeldingen te gebruiken die een 1/1 verhouding hebben. M.a.w. de afbeelding is dan in de hoogte net zoveel pixels als in de breedte, bijvoorbeeld 500 bij 500 pixels.

Helaas houden veel leveranciers en groothandelaren hier geen rekening mee en zul je vaak foto’s ontvangen die een afwijkende maat hebben.
Er zijn WordPress-plugins om automatisch afbeeldingen naar 1/1 om te zetten, maar het beste werkt vaak (zeker met een relatief beperkt aantal) om dit gewoon in Photoshop te doen. Je hebt dan ook gelijk de vrijheid om andere zaken aan te passen en de afbeelding te comprimeren, wat de snelheid van de website ten goede komt.

Hieronder een video hoe deze handeling snel uit te voeren is in Adobe Photoshop. Druk rechts onderin op het pictogram met de vier driehoekjes om het scherm te vergroten.

 

Handig te weten

  • Stel een afbeelding in het hoofdmenu in Photoshop > Afbeelding >Afbeeldingsgrootte in op 72 pdi (pixels per inch)
  • Gebruik i.v.m. een goede vertoning op 4k en Retina-schermen altijd afbeeldingen die 2x zo groot zijn. Is de afbeelding van single product pagina 500 x 500 pixels, dan moet je voor een goede weergave op deze schermen 1000 x 1000 pixels aanhouden. Is een foto kleiner dan 1000 x 1000 pixels
  • Ondanks dat afbeeldingen van producten vrij te vinden zijn, kan er copyright op rusten. Pak dus niet zomaar foto’s van andere websites, maar vraag de leverancier van je producten om foto’s.

Extra
Een basisregel is dat logobestanden en iconen opgeslagen worden als .PNG en fotobestanden als .JPEG.
Er zijn situaties dat dat anders is natuurlijk, bijvoorbeeld voor een logo in het hoofdmenu die je als svg-bestand kan opslaan als je de mogelijkheden hebt om dit te gebruiken.

Er zijn bij Photoshop ook zogenaamde “handelingen” of in het Engels “Actions” mogelijk om de canvas van je afbeeldingen op je computer in batches aan te passen.
Bekijk hiervoor het topic op Stackoverflow.com en de website van Adobe.

Een Photoshop-licentie wordt tegenwoordig per maand berekend. Je hebt dan altijd de meest recentie versie. Er zijn verschillende mogelijkheden en bij per jaar betalen geldt er meestal een korting. Kijk hier voor prijzen.